Това са няколко прости стъпки при избора на цвят, които правят този процес по лесен и приятен

  • Стъпка 1: Опознай себе си
  • Стъпка 2: Опознай интериорното си пространство
  • Стъпка 3: Открий своето вдъхновение
  • Стъпка 4: Създай си настроение
  • Стъпка 5: Открий своята цветна схема
  • Стъпка 6: Намери своя цвят
  • Стъпка 7: Купи си боя от Колор Системс ЕООД

Накрая… Направи няколко крачки назад и се наслаждавай на невероятния резултат!

Стъпка 1: Опознай себе си

Когато избираш цветове за своя дом, започни по начин, по който би постъпил и един професионален дизайнер, като помислиш за цветовете и стиловете, които ти или твоето семейство най-много харесвате.
Един лесен начин да откриеш своите цветови или стилови предпочитания е да си направиш собствена колекция. За да направиш това, разгледай любимите си списания и отдели страниците, снимките или кориците с цветовете, които те впечатляват или провокират въображението ти. Просто се довери на първото си впечатление и вземи бързо решения. Ще имаш време да разгледаш и оцениш своя избор по-късно.

Щом вече имаш купчина снимки, разгледай ги и виж дали има подобни цветове или цветови комбинации в тях. Има ли множество ярки цветове? Предимно неутрални?  Основно студени сини и зелени цветове? Вероятно, ще откриеш, че няколко от картинките имат сходни цветове или цветови комбинации.

Снимките, на които си реагирал позитивно, не само разкриват цветовете, които харесваш, но и дават информация и за настроението, в което си в момента.

Откривайки, цветовете, които ви вдъхновяват, докато разглеждате избраните страници, може да „откраднете” и страхотна идея директно от любимото ви списание и да я реализирате в своя дом.

Стъпка 2: Опознай интериорното си пространство 

Независимо дали се захващаш с обзаведен или абсолютно празен интериор, трябва да се съобразиш както със съществуващите му трайни особености, така и с мебелите, които ще запазиш.
Забрави за това как изглежда пространството в момента и си представи чувството и функционалността, които искаш да му предадеш. Ако имаш ясна визия, мислейки за всеки един елемент, който притежаваш, ще можеш да вземеш правилно решение какво ще запазиш. Така че, реши какво ще запазиш дълго време, кое – за малко и от кое можеш да се отървеш. Щом веднъж знаеш с какво ще работиш, можеш да мислиш как ще включиш тези елементи в бъдещата ти цветова комбинация.

Обикновено препоръчвам да се ограничиш вариантите за избор до едно или две цветови семейства. С подобно ограничаване, можеш да се фокусираш и насочиш енергията си в избор на на-подходящия цветови нюанс в цветовото семейство.

За да вземеш решение, трябва да вземеш под внимание и да се съобразиш с елементите в пространството, които няма да се променят. Примерно, избраният цвят трябва да си подхожда с подовата настилка или килима. Също така, той трябва да съответства с мебелите, които възнамеряваш да купиш. А също така, цветът трябва да хармонизира и с цветовете на съседните помещения.

Въпреки, че има множество неща, с които да се съобразяваш, добрите новини са, че те ще те насочат към правилния избор на цвят, като премахнат цветовите семейства, които със сигурност не подхождат.

Също така, имай предвид, че цвета, с който боядисваш стените в една стая е фон и няма нужда той да съответства точно на определен цвят от палитрата на мебелите или интериорния текстил. Дори, често, е значително по-сполучливо ако цветът не е точно същия, а хармоничен на предметите в интериора.

Стъпка 3: Открий своето вдъхновение 

Може би, имаш вече идея за цветовете, които желаеш да използваш. Ако ли не, тогава можеш да се огледаш наоколо за да открие нещо, което е впечатляваща и вдъхновяваща цветова комбинация.

Много хора предлагат начин за това, като се намери снимка или рисунка на природен пейзаж, но съществуват и различни други извори на вдъхновение.

Виж колко е лесно да създадеш цветова схема, като вземеш цветови нюанси от нещо, което много харесващ.

Стъпка 4: Създай си настроение 

Преди окончателно да избереш цвят, трябва да определиш какъв краен резултат искаш да създадеш и настроението, което искаш да предадеш.

Понякога това е лесно. Примерно, ако боядисваш стаята на дъщеря си и тя настоява за розово, а то настояваш за успокояващ и релаксиращ цвят, то ти си на прав път да търсиш перфектния цветови нюанс в семейството на розовия цвят, като по този начин постигнеш и търсеното настроение (успокояващо, приканващо към сън).

Ако, все пак, не си сигурен какъв цвят желаеш, започни да мислиш за настроението или усещането, което искаш да създадеш в стаята. Става въпрос за семейна стая, в която искаш да се чувстваш топло, уютно и като „у дома”? Става въпрос за кухня, която успява да те събуди рано сутринта и зареди с енергия вечерта за приготвянето на кулинарен шедьовър?

Всяка стая, която боядисваш, отразява дейностите и взаимоотношенията в живота ти. Ако нямаш ясна визия за завършената стая, затвори очи и си представи себе си или семейството ти в тази стая , представи си как искаш да се чувстваш, и улови емоцията с цветовете, които използваш.

Стъпка 5: Открий своята цветна схема  

Веднъж щом определиш визията и чувството, които желаеш да създадеш и имаш идея как цветовете ще ти помогнат за това, можеш да започнеш да мислиш за цветовите семейства, подходящи за твоята стая.

Цветовото семейство е най-общият термин описващ цветовете. Повечето хора имат идея за цветовете като синьо, зелено, жълто, червено, розово, лилаво, кафяво, сиво, бяло и черно.

Но точното описание на един цвят изисква повече от общото понятие цветово семейство. Налага се да се определят и три негови основни характеристики. Те са цветовото семейство, заедно с определението за светлост /светъл – тъмен/ и определението за сила на цвета (ярък – блед). Това може да звучи трудно, но всъщност , не е. Ако някога си давал определение за нещо като тъмно синьо-сиво или светло доматено червено, ти си правел това без дори да разбираш.

Стъпка 6: Открий своя цвят 
Избор на перфектния цвят, тон, наситеност.

Препоръчвам три неща, когато отидеш в магазина да си купуваш боя. Първо, планувай си достатъчно време за избор на цвят, второ, можеш да си закупиш минимални количества от избраните цветове за проба и накрая да си закупиш необходимото количество боя за твоя проект.

След като имаш идея за едно- две цветови семейства, време е да посетиш магазина за бои/

Добрата новина е, че вместо да се чувстваш засипан от множество възможности, ти вече си се фокусирал върху само един или два варианта.

Вземи със себе си всичко, което може да ти е от полза – дамаски, подови настилки, снимки и др., но не се стреми да намериш точния техен цвят от каталога за бои. Това, което трябва да направиш, е да подбереш варианти от твоето цветово семейство, които най-точно отговарят на идеята ти за твоя интериор.

Примерно, ако си се спрял на зеления цвят, разгледай в магазина за бои и варианти, които са малко по в синьо и такива, които са малко по в жълто. Също така, разгледай варианти, които са малко по-светли или по-тъмни от твоята идея за цвят. Ще бъдеш изненадан като видиш колко различно изглеждат избраните цветове в твоя дом, така, че не ограничавай избора си в магазина за бои.

Ако имаш големи площи за боядисване или се колебаеш в своя избор, не се притеснявай да вземеш много мостри.

Стъпка 7: Купи си боя от Колор Системс ЕООД